Geliştiriciden İşverene Dağıtık Manifesto

Not: Çok eski bir yazımdır. Aslı burada durmaktadır.

İdeal bir dünyada yaşamadığımız malum. İşimizi yaparken birçok problemle karşılaşıyoruz; bağırarak yanımızda telefonla konuşanlar, oje sürerken kokusunun ne kadar rahatsız edici olduğunu bilmeyenler, laptopta kullanmak amacıyla bir fare ihtiyacımızı kimin karşılaması gerektiğini tartışanlar veya başkalarına aldırış etmeksizin klimanın ayarlarıyla oynayanlar.. Bunlar her zaman karşımıza çıkacaktır, şuanki dünya düzenini ele alacaksak yapacak çok fazla bir şey yok. Fakat bir nebze de olsa, aklımızdan geçenleri burada manifesto tadında sıralamak faydalı olabilir düşüncesindeyiz. Siz de aynı sıkıntıları yaşıyorsanız, iş arkadaşlarınızla (hatta gücünüz yetiyorsa işvereninizle) paylaşın; maddeler eksik veya yazıyla ilgili eleştiriniz varsa, yorum yazın, forklayın, harekete geçin.

Sevgili İşverenler

  1. “Sen ne gerekiyorsa bana söyle, işini güzel yapman için gerekli ortamı sağlamak benim görevim” diye düşünüp hareket ederseniz, biz de işimizi düzgün yapmak için elimizden geleni yaparız.
  2. Bize telefon, hat, bilgisayar gibi araçları sağlamanın sizin sorumluluğunuz olduğunu düşünürüz. Tablet, dizüstü bilgisayar, gold konuşma paketi vb. sahibi olmamız bu durumu değiştirmez. Hele bilgisayarımıza normalde tercih etmeyeceğimiz yazılımlar kurmak zorunda kalırsak iyice mutsuz oluruz, bu da işe yansır.
  3. Nasıl ki sizin sağlık ve aile öncelikliyse, bizim için de öyle. İş çabuk bitsin diye fazla mesaiye zorlanmak, sıradaki işler ve ailemiz için yeterli enerjimiz kalmaması anlamına geliyor.
  4. Bir işin ne zaman biteceğine ne biz, ne de siz karar verebilirsiniz. Doğru geliştiriciyi, doğru işte çalıştırırsanız, tahmini süreyi, ne gibi problemlerle karşılaşacağınızı ona sorabilirsiniz. “İki dakikalık iş” diye bir şey yoktur.
  5. Müşteri sabırsızdır, bunu biz de biliyoruz. Bize işleri kısa zamanda bitirmek için psikolojik baskı yapmak yerine, harcanacak fazladan çabanın karşılığını verin.
  6. Acil durumlarda alanımız dışında işlere girebiliriz ama normal günler için görev dağılımı gereklidir. Bir geliştiriciyi hem ön yüz, hem sunucu bakımı, hem de yazılımın geliştirilmesi için kullanmaya çalışırsanız, üstüne üstlük bir de “bizim yeğenin okulunun sitesi var sen çıkarıverirsin aradan” derseniz, o adam kaçar. Biz isviçre çakısı değiliz.
  7. Eğer geleceğimiz ve ailemiz için endişe duyarsak, iş değiştirmemiz çok doğal. Bu nedenle önümüze süreli iş sözleşmesi, verilmiş sözler, hisse vaatleri sunarak bizi kendinize bağlamaya çalışmayın. Ne istediğimizi öğrenin, teklif edin. Bazı şeylerin “zamanında” mutluluğu daha önemlidir. Bir aile, her şeye bedel.
  8. Bizi motive etmek istiyorsanız, projeye ne kadar masraf yaptığınızı, nelerden feragat ettiğinizi anlatmayın. Elbette çalıştığı şirket hakkında bazı bilgiler edinmek güzeldir; ama bize “Eğer bu iş bitmezse, çocuğumuzu keserler.” diyerek işlerin daha çabuk biteceğini, bizim işi bırakmaktan vazgeçeceğimizi beklemeyin. Duygusal sömürüden uzak durun, bizim feragatlarımızı görmezden gelmek durumunda kalabilirsiniz.
  9. Biz uzun süreler için yoğunlaşmamız gereken bir iş yapıyoruz. Her gün toplantı yapmak her ne kadar “önemli iş yapıyoruz” duygusunu pekiştirse de, bizim dağılmamıza sebep oluyor. Toplantı sadece 5 dakika olsa bile bize saatler kaybettirebiliyor. Eğer konu birkaç kişiyi ilgilendiriyorsa, bütün ekibi toplantıya davet etmenin anlamı yok. Maksat herkesi bilgilendirmekse, bunun için e-posta göndermek, şirket içi paylaşım sayfalarında blog girdisi yazmak gibi çok daha az rahatsız edici yöntemlere başvurun.
  10. Bize verdiğiniz maaşın neyi temsil ettiği konusunda bizimle anlaşın. Biz, yaptığımız iş için değil, o işe harcadığımız zaman için ücret talep ederiz. Gün boyunca hiç kod yazmamış olmamız, o gün çalışmadığımız veya o gün için ücret almayacağımız anlamına gelmez. İşte geçirdiğimiz süreye veya yazdığımız kodun satır sayısına göre performansımızı ölçemezsiniz. Mal ölçecekseniz tuğla fabrikası açın, akşamları eve gitmeden sayarsınız.
  11. Bir işi yapmamız, bitirmemiz için ekip ile çalışılmıyorsa veya bütün ekibin ofiste olması gerekmiyorsa, bizim ofiste bulunma zorunluluğumuz saçmalıktan ibarettir.

Notlar

  • Bazı maddelerin nasıl anlaşıldığı, nasıl yazılmasının daha doğru olacağı konusunda birçok kişinin görüşleri alınmış ve onların görüşleriyle beraber maddeler tekrar tekrar yazılmıştır. Yazıyı yazarken görüş bildiren herkese teşekkürler.
  • Görüş bildirenlerin bazıları kendi yaşadıkları tecrübelerini belli ortak maddelerde paylaşmıştır.
  • 11. maddeyle ilgili olarak, 37signals’in CEO’su Jason Fried’in “Why work does not happen at work” isimli konuşmasını izleyebilirsiniz: http://www.ted.com/talks/jason_fried_why_work_doesn_t_happen_at_work.html